Børns ret til ferie

Børns ret til ferie

Gælder ferieloven også for børn?

Fra bekendtgørelse af lov om ferie:

  • 14. Af ferien skal mindst 15 dage gives i sammenhæng (hovedferien). Hovedferien skal holdes i perioden 1. maj til 30. september (ferieperioden).

Med den lov i mente undrer det mig, at flere af de skolebørn, jeg kender, har lektier for i ferien. F.eks. har et barn på 9 år af læreren fået et afkrydsningsark, hvor hun skal krydse af, hver gang hun læser 15 minutter. Hun skal præstere 25 krydser, når sommerferien er omme. Hun er et fysisk meget aktivt barn, der elsker at være ude i naturen fra tidlig morgen til sen aften. Hun leger med andre børn, fanger insekter, klatrer i træer, bader, fisker, bygger sandslotte og oplever mange spændende ting. Når dagen er omme, er hun dødtræt og lektierne er en plage både for hende og de voksne.

Ja, hvis hun ikke læser ret meget i sommerferien, vil hun sikkert være lidt dårligere til at læse lige efter ferien.

Jeg tror dog også, at mange voksne oplever, at der er mange ting, de er dårligere til umiddelbart efter en ferie. Tænk dig – hvis din arbejdsgiver forlangte, at du skulle præstere arbejdsmæssigt i ferien for at vedligeholde dine færdigheder.

Pigen har helt sikkert i ferien lært mange andre ting, som dog måske ikke kan måles – ligesom læsefærdighederne.

Hvad mener du?1 thought on “Børns ret til ferie”

  • Jeg mener, det er så langt ude at give lektier for i sommerferien. Det er et sygdomstegn, et symptom på, at vi langsomt men sikkert legalisere, at barndommen ikke er en unik periode i et menneskes liv, der kræver noget unikt, og at dette unikke skal fodres; kun på dén måde kan vi blive ved med at ‘udvikle’ kreative, innovative og selvkørende voksne. Når vi giver lektier for i sommerferien, kaster vi al visdom fra oplysningstiden overbord. Rousseau må således have levet forgæves? Det er rystende, at der er voksne i lærerbranchen, de ikke evner at se dette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.