Jobsøgende – brugbare tips til dig 5

Jobsøgende – brugbare tips til dig 5

Ordet “man” skaber distance

Du lægger, måske uden du selv er bevidst om det, afstand til andre ved at sige ”man” om dig selv. Det sker måske i situationer, hvor du føler dig presset og dermed bliver usikker.

Eks. fra en jobsamtale:

Hvordan har du det med at sidde her? Svar: Man er vel altid lidt nervøs.

Hvordan reagerer du under pres? Svar: Man taler vel altid lidt hurtigt.

Når vi træner kunder i at gå til samtale, øver vi dem bl.a. i at undgå at bruge ordet man, når det er uhensigtsmæssigt.

Anbefaling fra KAPE:

Brug ordet “man” så lidt som muligt, når du har brug for at være nærværende og skabe god kontakt – f.eks. i ansættelsessamtaler eller andre vigtige forhold. Når du omtaler dig selv med ordet ”man”, kan det opleves som om, du træder et skridt tilbage i forhold til dine omgivelser. Du bliver dermed mindre tydelig og vedkommende for det ansættelsesudvalg, der gerne skulle blive nysgerrig på, hvem du er. Du skubber med andre ord ansættelsesudvalget væk fra dig.

De oplever måske også, at du med ordet ”man” medinddrager andre i det, du siger. Det kan tolkes som om, at du har svært ved at stå alene med dine holdninger. At du har brug for opbakning fra andre. Du kommer derved til at virke usikker på dig selv, dine værdier og meninger.

Det samme sker, når du omtaler dig selv med ”vi”. F.eks.: Hvordan oplever du arbejdet med teenagere? Svar: Vi ved jo alle, at det kan være en udfordring.

Når mennesker omtaler sig selv med ”man” eller ”vi”, er de ofte ubevidste om det. Det er tillært og blevet en vane for dem. Gevinsten ved at aflære denne vane er stor.

Når KAPE træner kunder i at udstråle tydelighed og sikkerhed i deres performance, træner vi dem bl.a. i at blive opmærksomme på, hvornår de siger ”man” eller ”vi” om sig selv i stedet for ”jeg”. Og vi udfordrer dem i at blive nysgerrige på hvorfor, de gør det.

I et samarbejde med os udvikler du evnen til at omformulere dig, så din tale bliver mere aktiv, tydelig og relationsskabende.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.